Какво e пастьоризирано мляко?

Доста дълго време хората смятаха, че суровото мляко е заразен причинител  на салмонелоза, е коли, туберколоза и др. инфекциозни заболявания.

Какво представлява процесът на пастьоризация?

Този процес, наречен пастьоризация датира от 12 век. в Китай. Чрез него са запазвали за дълъг период от време виното.

Пастьоризацията представлява процес, при който се загрява мляко на висока температура, и след това директно се изстудява.

Целта на този процес е да забави растежа на микроорганизмите до срока на годност на продукта, а не да ги убива.

Процесът е наименуван в чест на френския учен Луис Пастьор, който развива този метод през 19 век, докато е на почивка. Използва метода, за да предотврати бързото вкисване на местните вина. Той установява, че правилно е виното да се загрее около 50 градуса за кратко време, за да може да запази доброто си качество и да отлежава.

Методите за пастьоризацяи са два HTST и UHT 

При HTST (в превод: висока температура, кратък период) млякото се изсипва между метални плочи или в тръби, които се загряват отвън с гореща вода до 72 С за 15 секунди. Мляко, претърпяло тази обработка издържа около 20 дни в хладилник .

UHT пастьоризацията (в превод: обработка на много висока температура) е загряване на млякото до 138 С за около 2 секунди. Така може да издържи до 3 месеца, без да се съхранява в хладилник. По този начин млякото издържа за период от около 90 дни без да трябва да се съхранява в хладилник.

Изследванията по контрол на заразните болести установяват, че суровото мляко дава  значително по-малки рискове за здравословното състояние дори и от листните зеленчуци.

При добро съхранение и спазване на санитарните норми, пастьоризираното мляко е особено важно за хора със слаба имунна система, деца и бременни жени.

В състава на суровото мляко има естествени пробиотични бактерии.